onsdag, december 30, 2009
Kvinnor och kompetens
Här har vi med andra ord lite grand att göra för att se till att vi får en mer jämn könsfördelning, det vinner alla på.
Men hur vi förklarar sakernas tillstånd är olika och kan ibland bli både skrattretande och patetiskt. När SmålansNytt rapporterade om hur det såg ut i länet så sade Habo:s nya kommunalråd att det är svårt att hitta personer som har både kompetens och är kvinnor!? När yngste sonen hörde detta så gav han upp ett gapskratt.
En sådan pinsam kommentar har verkligen passerat bäst före datum och visar på att man överhuvudtaget inte satt sig in i vad det handlar om.
fredag, december 25, 2009
Nästa steg för regeringen Reinfeldt?
torsdag, december 24, 2009
Ett julbudskap som låter tala länge om sig
Detta är ett historiskt beslut, många är eniga om att detta är det största som hänt sedan mitten på 60-talet.
Ändå återstår mycket innan allt är klart. Representanthuset och senaten har röstat igenom två olika förslag. Nu handlar det om att jämka samman dessa till ett innan president Obama kan underteckna den slutliga versionen.
Med senatens förslag så kommer ca 94% av USA:s befolkning att omfattas av en sjukförsäkring ingen ska heller kunna nekas en sjukförsäkring.
Innan det nya förslaget till sjukvårdsreform går igenom har USA varit det enda industrilandet i världen där inte alla medborgare omfattats ev en sjukförsäkring.
USA är också ett av de länder som lägger mest pengar totalt på hälso- och sjukvård utan att uppnå högre kvalitet.
Av den totala kostnaden för hälso- och sjukvården står det offentliga för 81.7% i Sverige och 45% i USA. Den totala kostnaden per capita i US$ är 3 323 i Sverige och 7 290 i USA.
Hälso- och sjukvårdens andel av BNP är 9.1% i Sverige och 16% i USA. ( källa: OECD 2007)
onsdag, december 23, 2009
En Elsa Beskow-jul
Det måste vara ganska länge sedan vi hade en vit jul. Jag är dålig på att minnas väder men nu är det riktigt julkortslikt ute. Träden är fulla av snö och det ser precis ut som i Elsa Beskows böcker. Jag bara väntar på att kung Bore skall komma ut ur skogen.
Försäljningen av gasdrivna bilar har ökat starkt det senaste året, delvis beroende av förmånliga regler för den som har tjänstebil. Problemet är att det är dåligt med tankställen. Norr om Mälardalen finns det bara 4 gasstationer. En taxichaufför i Stockholm berättade att han är ålagd att köra på gas till 95%. Samtidigt har det den senaste tiden varit ont om eller till och med slut på gas.
Regeringens inställning verkar, som i allt annat, vara att det är marknaden som skall lösa problemet.
Strax är det dags att provsmaka årets julskinka:)
måndag, december 21, 2009
Mållgan
Det verkar som att både Reinfeldt, Husmark-Persson och Maud Olofsson läst och tagit till sig Alfons syn på världen.
Nä, men det var inte jag! Det var ju Mållgan utropade Alfons om det hände en olycka eller något annat som Alfons inte tyckte han hade gjort.
Precis så hanterar regeringen viktiga frågor, man skyller ifrån sig när man egentligen själv är den som är ansvarig.
Man kan också säga att det finns ministrar i regeringen som känns som Mållgan. De är hemliga och det är bara Alfons/Fredrik som känner till dem. Några exempel är: Eva Björling och Tobias Krantz. Är det någon som hört något från Tobias Krantz sedan han blev minister?
Idag har vi i landstingsledningen för S-gruppen haft pressträffar i länet för att peka på den borgerliga politiken som leder till ökade orättvisor. Länsturnén gick under beteckningen:
Julen 2009 - Regeringens klappjakt på sjuka, pensionärer och arbetslösa
söndag, december 20, 2009
Snön faller
lördag, december 19, 2009
Skulle Moderaterna uppfinna ett sjukförsäkringssystem?
"De flesta anar att om det inte fanns något sjukförsäkringssystem alls, skulle det inte vara Moderaterna som uppfann det".
Arbetslinje, utanförskap och välfärdens kärna är Moderat nyspråk som betyder något annat än vad man i första hand associerar orden till.
Att minska utanförskapet innebär att man vill sänka skatterna.
Kan man inte försörja sig själv fullt ut innebär det att man ligger samhället till last, fastän man själv bidragit med skattepengar till sjuk- och arbetslöshetsförsäkring.
De som inte är "produktiva" ska verkligen få känna in på bara skinnet att så är fallet.
Ord som utanförskap och arbetslinje handlar om det som alltid varit viktigt för Moderaterna:
Individen ska bli mindre beroende av staten och statens utgifter ska hållas på så låg nivå som möjligt.
Vårdval Stockholm - ett misslyckande
Läkarbesöken på vårdcentralerna har de senaste två åren ökat med 20%. Samtidigt har besöken på akutmottagningarna ökat med 11% mellan 2007 och 2009. Enbart 2009 är ökningen 6% mot förväntat 0,01%!
Ökningen till akutmottagningarna går tvärtemot ambitionen med vårdvalet.
En bra och hög tillgänglighet till den nära vården är nödvändig och viktigt om förtroendet till sjukvården skall upprätthållas. Samtidigt finns det en risk att en ökad tillgänglighet leder till att man tillgodoser behov som kanske skulle kunnat klaras utan besök på en vårdcentral.
Hälso- och sjukvård är ett ransonerat system med begränsade resurser som alltid måste prioriteras, annars finns en risk att de som behöver vården mest inte får det de behöver.
I väntan på sommaren
fredag, december 18, 2009
Rädsla eller hopp som utgångspunkt för politiken
I takt med att främlingsfientliga partier får ett allt större fotfäste i Europa och också här hos oss så framträder en annan politisk drivkraft; rädslan.
Detta skriver Göran Rosenberg i en kolumn för en tid sedan i DN:
...."Rädslans politik lovar inte en ljusare framtid åt alla. Rädslans politik är inte en politik för alla. Rädslans politik är en politik för dem som anser sig ha något att frukta från vissa andra och bygger på att vissa andra inte hör hemma bland ”alla”.
I rädslans politik står alltid vissa andra i vägen för en ljusare framtid".
Men det är inte enbart de främlingsfientliga partierna som använder sig av rädslan som ett verktyg i sin retorik.
Det har visat sig att konsekvenserna av den politik som Fredrik Reinfeldt driver också handlar om rädsla. Retoriken kring begreppet utanförskap visade sig innebära att det skapas en rädsla och otrygghet hos människor. För de sjuka och arbetslösa som inte vet hur de kommer att klara sin försörjning. För de som har ett arbete och som kan känna en oro över att det kanske inte finns en tillräcklig trygghet den dagen man kan bli sjuk eller arbetslös.
En politik som delar upp människor i vi och dom.
Därför är det så viktigt att vi Socialdemokrater tydligt kan beskriva och berätta om en politik som inger hopp, pekar framåt, förmår att leverera och där vi känner att vi alla tillhör en större gemenskap där både Vaggeryd, Sverige och världen tjänar på solidaritet, rättvisa och jämlikhet.
torsdag, december 17, 2009
Tänd ett ljus
I Sant Eustorgio sjöng en grupp människor framme vid altaret och det var så vackert så man fick tårar i ögonen.
I Milanos stora katedral pågick också en mässa, där har man fått skärma av kyrkan för att turister och mässbesökare ska kunna samsas. Doumo är världens tredje största katedral och det tog nästan 500 år innan den var färdig! Det ger lite perspektiv på hur vårt förhållande till tiden förändrats.
Det är nästan ofattbart att tänka sig att varenda sten, varenda detalj och vartenda arbetsmoment är gjort med enbart mänsklig kraft. Det är många människor genom dessa 500 år som fått offra sina liv och slitit omänskligt för att åstadkomma det.
Att komma upp ur tunnelbanan, vända sig om och drabbas av kyrkans marmorvita fasad får en att tappa andan, att vi sedan hade förmånen att se Doumo från vårt hotellrum var ju en extra bonus, precis som i filmen, ett rum med utsikt fast det var Florens.
På högersidan av mittskeppet löpte en bred och lång rad av ljus.
En lektion i konsten att skylla ifrån sig
När verket gjorde en ny inspektion i år riktades skarp kritik mot kommunen eftersom bristerna inte åtgärdats.
Vad har då det ytterst ansvariga kommunalrådet att säga till sitt försvar?
- Han tycker Arbetsmiljöverket tar till storsläggan direkt, efter drygt 3 år?
- Han tycker att Arbetsmiljöverket jagar offentliga arbetsgivare tuffare är privata, nu handlar det ju om det ansvar majoriteten har för de kommunanställda som jobbar på socialkontoret och inte om privata arbetsgivare.
- Han säger också att den politiska majoriteten prioriterat andra saker framför att bygga kommunhus. Uppenbarligen menas att de anställdas säkerhet och arbetsmiljö inte är ett prioriterat område.
onsdag, december 16, 2009
Omvärldsbevakning - KD beskriver verkligheten?
Moderaterna och Folkpartiet har aktuella händelser på sin första sida men det finns egentligen inget matnyttigt för den som vill veta vad partierna gör eller mer information av lokal prägel.
Centerpartiet önskar glad sommar när man kommer in på deras hemsida sedan finns det en länk till 2008 års kommunala beredningar, det känns ju inte särskilt uppdaterat.
Dessutom är det inte alldeles enkelt att från centerns centrala hemsida hitta till den lokala kommunsidan, konstigt med tanke på att centern säger sig vara ett decentralisistiskt parti.
Kristdemokraterna har en intressant nyhet(?!) på sin lokala hemsida. De tackar för det väljatstöd de fick i EU-parlamentsvalet där de säger att de ökade med 18%. Men det betyder inte att KD gick fram med 18% i EU-valet, i själva verket backade partiet med drygt 2%. Hur hänger det ihop?
KD fick 113 röster mer i valet 2009 jämfört med 2004. Men eftersom valdeltagandet ökade med knappt 10% och och en mindre andel av dessa röster gick till KD så backade partiet i själva verket med 2%. Så redovisar KD hur en tillbakagång blev en framgång. En ögonblicksbild från verklighetens folk!
En Doumo på käften
Det går hett till i den italienska politiken. Premiärminister Berlusconi fick i samband med ett tal i Milano på söndagen en kopia av Doumo slängd i ansiktet. Enligt media utfördes handlingen av en medborgare som avskydde Berlusconis politik.
Vi är nog många som har synpunkter på den politik Italien för. När Italiens författningsdomstol hävde den immunitetslag som Berlusconi instiftat på grund av att den var författningsvidrig uttalade premiärministern:
-Jag är utan tvekan den mest förföljda människan i hela världshistorien och i hela mänsklighetens historia, sa han enligt BBC:s utsände.
-Enligt min åsikt, som delas av många med mig, är jag den bäste premiärminister som står att finna i dag.
När jag skrev om händelsen på facebook fick jag den roliga kommentaren att det kanske var läge att passa sig som förtroendevald i Skillingaryd så man inte får ett Skillingehus kastat i nyllet
Det är nå´t för majoriteten att tänka på.
lördag, december 12, 2009
Till Berlusconiland
Italien är väl kontrasternas land i fler avseenden. Den stora skillnaden som finns mellan nord och syd både när det gäller geografi men också ekonomi och samhällsutveckling. Men det är också stora kontraster mellan det Italien som kan visa upp det främsta i världen när det gäller konst, kultur, arkitektur m.m och det Italien som representeras av Berlusconi.
Nyligen presenterades nya anklagelser mot Italiens premiärminister som påstod att han skulle haft samröre med den sicilianska maffian cosa nostra.
I direktsänd TV förolämpade Berlusconi för en tid sedan en framstående kvinnlig opppositionspolitiker. Detta har fått kvinnorna i Italien att rasa. Över 88 000 har skrivit på ett upprop där man kräver ett slut på hånflin och drängstugehumorn i den italienska politiken.
I Berlusconi ska kvinnorna vara unga, vackra och fogliga.
Demokratin avgör vem som kan komma till makten men konsekvensen kan bli att demokratin minskar med sådana som Berlusconi vid makten. Det har vi fått tydliga bevis på ifrån Italien.
Borde vid tillfälle försöka se Videocracy av Erik Gandini
fredag, december 11, 2009
Luciamorgon och seniorbesök

Firade Luciamorgon på Landstingets kansli. I år var det inköpsavdelningen som stod för innehållet. Stämningsfullt men också med en del humor. Nästa år blir det kansliavdelningen som får ta över stafettpinnen.
Idag hade landstingsguppen också traditionsenligt besök av partidistriktets seniorer. Aldrig har det varit så många deltagare, inte en ledig stol blev det, jättekul! Vi pratade om vårt budgetförslag och förändringarna med vårdval. Bland seniorerna finns mycket erfarenhet och kompetens, många har lång erfarenhet av praktisk politik i landsting, kommun och riksdag. det blir många frågor och viktiga samtal.
Ordens betydelse
Vad Reinfeldt inte sa när han pratade om utanförskapet var att det skulle minskas genom att putta sjuka och arbetslösa över kanten där de skulle falla fritt och rakt igenom de allt större hålen i välfärdens nät. Han sa inte heller att man skulle byta utanförskapet mot gemenskap.
Ordet gemenskap ingick inte i alliansens vokabulär i valrörelsen 2006 och det gör det inte heller nu.
Den borgerliga politiken handlar inte om gemenskap utan att var och en i större utsträckning ska klara sig själv.
Men ingen människa är en ö.
torsdag, december 10, 2009
Ljusmanifestation
Ikväll håller LO manifestationer runt om i landet för att uppmärksamma de arbetslösa. I Vaggeryds centrum höll Annelie Borgström, ombudsman på IF Metall en kort appell.
På torget lyste ljus, ett för varje tiotal arbetsösa i vår kommun.
Räkenskapens dag närmar sig för regeringen Reinfeldt. Nu börjar deras politik slå igenom på bred front. En politik som sätter människa mot människa. Som sätter sjuk mot frisk, arbetslös mot förvärvsarbetande och fattig mot rik.
Tage Danielsson har skrivit några rader som känns aktuella i dessa dagar, kanske för den som nu upptäcker att det där med det nya arbetarpartiet inte stämmer längre men även för andra som lite tappat tron på att samhället, det bygger vi faktiskt bäst tillsammans.
Vi som satts att leva i besvikelsens epok
ja, vad gör vi nu? Vad ska vi tala på för språk?
ett sätt är att även om det blåser lite kallt
tro på det vi trodde på - trots allt
Var blev ni av ljuva drömmar om en rimligare jord
ett nytt sätt att leva, var det bara tomma ord
Var är han nu, våra frihetsdrömmars junker morgonröd?
Han rör ju på sig så han är nog inte riktigt död......
onsdag, december 09, 2009
Sjuka och arbetslösa straffas
På DN debatt igår presenterade LO sin senaste rapport över inkomstutvecklingen i Sverige.
"Skillnaderna mellan fattiga och rika ökar dramatiskt"
Den rikaste 10% av befolkningen mellan 20-64 år har ökat sin disponibla inkomst med 88% mellan åren 1991-2007. De fattigaste 10% har bara fått en ökning med 15%.
Det är inte ökade löneskillnader mellan olika grupper som är förklaringen till den ökade ojämlikheten. Istället handlar det om en stor grad av omfördelning mellan de som är arbetslösa, sjuka eller studerande till de som förvärvsarbetar.
Risken att, som pensionär, sjuk eller arbetslös, leva i fattigdom har fördubblats från 8%-16% sedan 2002. Då är den relativa fattigdomen mätt som andelen som lever under 60% av medianinkomsten för samtliga.
Ansvaret för de ökade klyftorna vilar både på den tidigare S-regeringen och på regeringen Reinfeldt. Men studien visar att det största språnget i försämringen skedde mellan 2006-2007.
Den sittande regeringen gick till val på att öka drivkrafterna till arbete. Kanske var det ett berättigat missnöje med hur sjukförsäkringen fungerade i parktiken som gjorde att detta synsätt accepterades.
Nu ser vi allt tydligare resultatet av den borgerliga politiken som genom sin retorik om att stimulera till arbete ökar trycket på sjuka och arbetslösa. De jagas och utsätts för omänsklig behandling. De blir utpekade som om de själva orsakat sin situation.
Allt tyder också på att inkomstskillnaderna ökat ännu mer sedan 2007.
LO-studien visar att de stora inkomstskillnaderna är resultatet av ett politiskt val.
Det innebär därmed att makten finns att göra nåt åt de ökade skillnaderna. Också detta är frågan om ett politiskt val.
Framtidsbild
Kommundoktorerna* skrev i sitt underlag att för att det skall bli ekonomiskt bärkraftigt för en privat utförare borde man överväga att även lägga ut ett av våra särskilda boenden på entreprenad. Hur majoriteten ser på detta har vi inte fått något svar på.
Nu har frågan varit och vänt med blixthastighet i socialnämnden. Så värst många frågetecken har inte blivit uträtade. Det här ska drivas igenom till varje pris.
I kommunfullmäktige har KD:s Stefan Ottossons argument till ökad privatisering varit att det i Vaggeryds kommun är för få privata tjäsnteföretag. Det viktiga är med andra ord inte att det ska vara en bra verksamhet utan en ren närinslivspolitisk fråga.
*(Kommundoktorerna är konsulter som under nästan ett års tid anlitats av socialnämnden sedan den borgerliga majoriteten avskedat socialchefen, det var priset borgarna var beredda att betala för att hålla ihop alliansen. Med kommundoktorer så har socialnämnden, istället för att lägga ut verksamhet på entreprenad, lagt ut politiken och det förtroende man fått av väljarna på entreprenad)
För många år sedan gjordes en film som heter skattefria Andersson, jag återkommer till den vid ett annat tillfälle. Den handlade om vad som händer om vi blev helt skattebefriade.
Det finns också modernare varianter på konsekvenserna av borgerlig politik.
Ett inträngande reportage av Morgan Pålsson, Hipp Hipp.
Roligt men också tänkvärt från Vellinge som i dessa dagar blivit mest känt för andra saker.
tisdag, december 08, 2009
Vad är en nyhet?
På vägen in till jobbet lyssnade jag på Radio Jönköpings morgonnyheter, det var då det kom krypande.... irritationen.
Förstanyheten var att det skett ett inbrott på ett företag i Gnosjö, det var dock oklart om något var stulet?? Inte mycket till nyhet enligt min mening.
Väderleksrapporten gav vid handen att det skulle mulna på under eftermiddagen. Okej, jag tittade ut genom vindrutan och kunde konstatera trots att det fortfarande var mörkt att: jo, nog var det mulet, så hur det skulle kunna bli ännu mer mulet framöver lät ju en aning märkligt.
Frågan var om det var mej eller nyheterna det var fel på egentligen? Men jag tycker att det är för mycket nyhetsfokus nu för tiden på brott och kriminalitet, kändisar och deras liv och mindre på seriösa nyheter av samhällskaraktär som berör människor i deras vardag.
Det har skett en enorm förändring av vad som räknas son en nyhet idag jämfört med för kanske 10-20 år sedan. Det är mycket mer ytliga nyheter och färre fördjupningar vilket gör det svårare att förstå komplexa sammanhang och möjligheter till djupare förståelse.
Samtidigt som samhällsförändringar sker allt snabbare, samhället i stort är mer komplext och världen både krymper och växer genom globaliseringen.
torsdag, december 03, 2009
Frostigt
Nu är vintern här! Åtminstone tillfälligt, solen, vinterblek och vit, visar sig och utomhus smyckar frosten allt med ett tunt och skirt lager av iskristaller, vackert!
Inte lika vacker är den borgerliga politikens hantering av sjuka människor. Läkare som arbetar med cancersjuka patienter slår larm när det gäller Försäkringskassans nya regler.
Mycket svårt sjuka patienter tvingas med de nya reglerna att säga upp sig från arbeten de har idag för att stå till arbetsmarknadens förfogande. Det finns mäniskor som tvingats ut på arbetsmarknaden när de endast haft en kort tid kvar av sitt liv.
Socialförsäkringsministern och andra borgerliga företrädare slår ifrån sig och skyller på Försäkringskassan. Men företrädaren för läkarna som slagit larm gjorde i gårdagens Aktuellt ett trovärdigt intryck när hon sa att efter att ha lustläst både lagen och dess förarbeten så handlar kassan i enlighet med vad politiken uttryckt.
Politik är att vilja och vad den borgerliga politiken leder till ser vi nu med all önskvärd tydlighet!
Den är ovärdig ett välutvecklat samhälle som vårt. Den är omänsklig och gör mig heligt förbannad!!
Mer att läsa finns på:
DN Debatt: "Svårt cancersjuka kvinnor tvingas söka heltidsarbete"
Veckans analys: Jakten på sjuka och arbetslösa av Anne-Marie Lindgren på Arbetarrörelsens tankesmedja
onsdag, december 02, 2009
Vem är politiker?
De flesta, 98 procent, av de nästan 2 000 förtroendevalda i Jönköpings län är fritidspolitiker och sköter därmed sina uppdrag vid sidan om studier eller ordinarie arbete.
Medborgarna ger den lokala demokratin och den kommunala verksamheten högt betyg. Samtidigt får de förtroendevalda - som ytterst är ansvarig för hur verksamheten fungerar, paradoxalt nog lägre betyg.
Hur ser det då ut i Vaggeryds kommun?
- Vi har ett högt valdeltagande 81 % (riket 79%)
- I kommunen finns 145 förtroendevalda vilket ger 88 invånare/förtroendevald
- 67% av de förtroendevalda är män, 33% kvinnor. Här ligger kommunen och länet generellt sämre än riket
- När det gäller åldersfördelningen så finns det fler förtroendevalda i åldrarna 50-64 år jämfört med andelen av befolkningen. Det behövs fler yngre (18-29) samt äldre (65 -) förtroendevalda för att det ska avspegla hur befolkningen ser ut. Ändå är Vaggeryds kommun bäst på andelen unga (11% jmfrt med 17% i befolkningen)
- 14% av kommunens befolkning är utrikes födda men bara 6% av de förtroendevalda har den bakgrunden.
- Andelen småbarnsföräldrar i politiken är nästan lika stor som i befolkningen (12% jmfrt med 14%)
- 31% av de förtroendevalda i Vaggeryds kommun har eftergymnasial utbildning, jämfört med 19% i befolkningen.
Vad är då utmaningarna för framtiden? För demokratins skull behöver vi få fler yngre, äldre men också fler med utländsk bakgrund i politiken. Politiken och demokratin måste avspegla hur samhället och människorna som lever i det, ser ut. Det är också viktigt att komma ihåg att nästan alla politiker är fritidspolitiker med allt vad det innebär. Att kombinera arbete, som blir allt mer krävande för de flesta, politik och kanske också familj ställer stora krav på den som tar på sig ett förtroendeuppdrag. Detta samtidigt som den verksamhet man har att besluta över blir allt mer komplex och specialiserad.
Dörrknackning
Sverige och USA har helt olika politiska system. Även om personvalet över tid har fått en större betydelse så vilar hela det politiska systemet fortfarande på våra olika politiska partier och dess medlemmar.
Åtta av tio svenskar är negativa till att partier ringer hem till dem eller knackar dörr. Detta visar en undersökning somDN/Synovate presenterade idag. Istället föredrar de tillfrågade att få information hemskickat eller via TV-reklam.
I Vaggeryd har vi använt oss av dörrknackning. Min erfarenhet är annorlunda. Jag och vi som parti har blivit mycket positivt bemötta i de flesta fall. Det är väl också så att i ett mindre samhälle är man lättare igenkänd och därför blir det enklare att få kontakt direkt.
I samband med ett årsmöte för partidistriktet i Jönköping för några år sedan knackade vi dörr på Råslätt.
Det var en mycket positiv upplevelse. Jag kände en öppenhet och nyfikenhet från många av våra nya svenskar till en stunds samtal om olika politiska frågor som är angelägna för oss människor i vardagen.
tisdag, december 01, 2009
Jag är en samlare
Mustafa Cans sommarprogram om sin mamma 2003 var helt fantastiskt. På Sveriges Radio kan man också gå in i arkivet och ta del av de flesta sommarpratare.
Livet, döden och kärleken avhandlades utifrån skiftande erfarenheter. På en timme kom vi TV-tittare rakt in i olika människors liv. Tack Carina för att jag betalat TV-licensen! Det fanns många tankar och berättelser att samla in i hjärta och hjärna.
"Om det finns en Gud, så sitter han nog där uppe bland molnen och iaktar oss här nere på jorden och har väldigt roligt. Jag har fantiserat om den absoluta begynnelsen när jag inte riktigt förstått vad jag håller på med i tillvaron. Och jag kan tänka mig att det var så här:
Gud tillverkade två varelser i två olika verkstäder och med olika recept. En var mannen och den andra kvinnan och han satte ner dem på jorden och lämnade dem åt sitt öde. Och jag tror han sa: - Ni ska kämpa ihop. Gör ni det och klarar ni det så förstår ni varför ni är här. - Ni ska också få en present med er på vägen som kanske komplicerar det hela lite, den heter kärlek, Lycka till!"
ur Helena Bergströms sommarprogram 1992
Vem håller fanan?
Vårdvalet rullar vidare. En chef för en landstingsdriven vårdcentral har lämnat in två ansökningar för godkännande av vårdval. Dels som chef för den offentligt drivna vårdcentralen på Rosenlund i Jönköping, men också som delägare för ett privat bolag som vill etablera sig. Självklart fick han lämna sin anställning med omedelbar verkan. Det är ju helt orimligt att förena dessa två helt olika uppdrag.
En stillsam fundering jag drabbas av när det gäller vårdvalet handlar om vem eller vilka i politiken som håller fanan högt för den egna landstingsdrivna verksamheten?
Den borgerliga majoriteten är ju så besjälad av att få in fler privata utförare.
Stillhetens hav

Sitter och blickar ut över stillhetens hav... Ja, nu vet jag inte om det är precis det jag ser men månen lyser hel och vit mot den svarta eftermiddagshimlen utanför mitt köksfönster.
På gårdagens kommunfullmäktige hade jag två interpellationer, en till socialnämndens ordförande om hur ansvaret inom nämnden ser ut för familjecentralen och ungdomsmottagningen. Den andra interpellationen var ställd till kommunstyrelsens ordförande om socialchef i kommunen.
Svaren jag fick var inte särskilt klarläggande. Jag tycker det är märkligt att det inte finns någon som har ett speciellt ansvar för att hålla samman och driva utvecklingsfrågorna när det gäller familjecentralen och ungdomsmottagningen.
Ännu mer märkligt är att den borgerliga majoriteten inte är beredda att anställa en socialchef.
"Jag tycker inte att vi ska tillsätta ny förvaltningschef" svarar kommunalrådet.
Göran Persson brukade på sin tid som kommunalråd ibland kallas för HSB, Han Som Bestämmer, det verkar passa in på fler kommunalråd.
I dagsläget finns en chef för äldre- och handikappomsorgen samt en chef för individ- och familjeomsorgen. men det finns ingen som i den näst största förvaltningen i kommunen har det viktiga och strategiska förvaltningsövergripande ansvaret för de andra frågorna nämnden ansvarar för. Det finns med andra ord ingen som driver övergripande utvecklingsarbete eller ansvarar för övergripande samverkan mellan kommunens olika förvaltningar, eller mellan andra kommuner, eller landstinget.
Socialnämndens ordförande tyckte i debatten att kommunen inte ska vara drivande i viktigt kommunalt samarbete, "det är bättre att de är hemma och arbetar". Ett fullkomligt hårresande resonemang enligt min mening.
söndag, november 29, 2009
Advent
lördag, november 28, 2009
Gnäll inte!
Jag lovar, det kändes nästan ingenting och än så länge så verkar jag inte drabbats av några särskilda biverkningar. Så det finns med andra ord ingen anledning att gnälla. Jag tar en kopp kaffe istället :)
Dålig tajming
På insändarsidan idag skriver Irene Oskarsson, KD, att hon är oerhört stolt över den proposition regeringen i dagarna lägger fram om anhöriginvandringen. Oskarsson beskriver hur betydelsfulla kristdemokraterna är i regeringen när det gäller arbetet med att lyfta fram barnperspektivet. "Ett stabilt föräldraskap är viktigt för alla barn, men inte minst för dem som genomlevt traumatiska händelser som lett till att de lever i rädsla och osäkerhet"
Att Oskarssons insändare råkade publiceras samma vecka som en 18-årig pojke från Kosovo med apatiska symptom beviljats uppehållstillstånd SAMTIDIGT som hans föräldrar sa skickas tillbaka till sitt hemland, blev ju riktigt dålig tajming för Oskarsson och borgerligheten.
fredag, november 27, 2009
Julklapp?
Det fanns bland annat tips på musikaliska julklappar i form av Mieskouro Huutajat, The screaming mens choir from Finland.
Skivan är utgiven till deras 10-årsjubileum och lär ha utlöst en diplomatisk kris när de skrek Marseljäsen i Paris:)
torsdag, november 26, 2009
Griseknoen och kravmärkta grisbönder
onsdag, november 25, 2009
E-post
Jag tycker landstingets borgerliga majoritet agerar märkligt när man argumenterar i budgetdebatten. En del lägger debattnivån osedvanligt lågt. Andra står och tar åt sig äran över att landstinget har en god ekonomi och att skatten ligger på en rimlig nivå. Samma personer sade dock nej till den skattehöjning som vi beslutade om 2004. Man lever med andra ord gott på att andra tagit de besvärliga besluten.
Vi fick också vara med om att via ordförande få en hälsning från en länsinvånare som uttryckte sin stora glädje över landstingets välskötta verksamhet. Mycket trevligt med nöjda länsinvånare i och för sig. Frågan är bara om man också läser upp de e-brev som kommer in som kanske inte är lika översvallande positiva??
Idag var det kommunstyrelsen. Ordföranden och den borgerliga majoriteten nu besinnat sig och återtar det medfinansieringsintyg som ordföranden undertecknat och som jag skrev om i mitt förra inlägg.
Nu känns det skönt att komma hem och bara ta det lugnt :)
måndag, november 23, 2009
Spänning och dramatik
Vill du ha spänning och dramatik? Satsa då på att bli förtroendevald i Vaggeryds kommun, fast du får frustration med på köpet.
Ikväll hade vi S-grupp i Skillingaryd där förtroendevalda och medlemmar diskuterar aktuella ärenden till kommunstyrelsen men också andra kommunala frågor. Kvällen innehåller nästan mer än vad som både är nyttigt och vad man mentalt klarar av. Här är några smakprov:
Kommunstyrelsens ordförande har skrivit på ett avtal, utan några politiska beslut, där kommunen skall medfinansiera en satsning på en kombiterminal i Jönköping, samtidigt som stora investeringar sker i en egen terminal i kommunen. Kommunstyrelsen föreslår istället att fatta beslut i efterhand men säger att pengarna är avsedda i ett långsiktigt perspektiv trots att det står 2010 på avtalet?!?
Det kommunala bostadsbolaget har aviserat att man vill höja hyrorna för nästa år med 4,5%. Kommunen har som ägare till det kommunala bostadsbolaget talat om att VSBo skall bygga lägenheter i Skillingaryd. När huset nu är färdigt så vill ingen flytta in eftersom hyrorna är för höga på grund av att regeringen Reinfeldt plockat bort räntebidragen. Då går kommunalrådet ut och fråntar sig ansvar i frågan och menar att felet är bostadsbolagets?!?
Dessutom har kommunen bestämt att inte längre använda sig av bostadsbolagets lokalvårdare till kommunens lokaler vilket innebär att nästan samtliga städerskor måste sägas upp. Detta leder till ökade kostnader för bostadsbolaget. I slutändan innebär det att det blir hyresgästerna som får betala notan av den borgerliga politiken!
På kommunstyrelsen på onsdag finns också en begäran om tilläggsbudget för socialnämnden. Nämnden har ett beräknat underskott på ca 12 miljoner kronor. Det märkliga är att ärendet kom upp på bordet på socianämndens arbetsutskott. Därifrån har det gått direkt till kommunstyrelsen utan att socialnämnden fattat några beslut. Socialnämnden har sitt möte på torsdag men frågan finns inte med på dagordningen. Tala om demokratiunderskott!!
Vad finns det egentligen för anledning att sitt i socianämnden kan man fråga sig? Handlar det om något annat än att vara en diskussionsklubb?
Och detta kära läsare var ändå inte allt!
söndag, november 22, 2009
Regn
Flyktingförläggningen i Vellinge utsattes i morse för en anlagd brand. För de som kommer till kommunen med bil möts man av den välkomnande skylten: Välkommen till Vellinge kommun - här är friheten större. Det gäller uppenbarligen inte alla. Om alla kommuner hjälptes åt solidariskt så skulle det handla om 2 ensamkommande barn per kommun.
Vad blir vi för människor om vi inte kan se sig själv i sin nästa och visa solidaritet med de som har det svårt?
På Skillingaryd.NU:s gästblogg debatteras just nu det kommande adventsfirandet för skolorna. Med tanke på hur diskussionerna går så borde samtliga kyrkor ständigt vara överfyllda, men så ser det ju inte ut eller?
"Sverige, Sverige, älskade vän
En tiger som skäms
Jag vet hur det känns
När allvaret har blivit ett skämt
När tystnaden skräms
Vad är det som hänt
Välkommen, välkommen hit
Vem du än är, var du än är
Duka din veranda till fest
För en långväga gäst
I landet lagom är bäst
Vi skålar för en midsommar till
Färsk potatis och sill
Som om tiden stått still
Välkommen, välkommen hit
Vem du än är, var du än är
Regnet slår mot rutorna nu
Men natten är ljus i ett land utan ljud
Och glasen glittrar tyst på vårt bord
Lika tomma som ord
Visst är kärleken stor
Välkommen, välkommen hit
Vem du än är, var du än är"
Kent
lördag, november 21, 2009
Studiedag
Vi var trettio deltagare och det kändes som vi hade bra diskussioner som tydligt utgick från våra grundläggande värderingar. Det känns mycket bra att vi också hade flera stycken nya medlemmar som är intresserade av att engagera sig. Härligt!!
Vi har ett mycket gott utgångsläge när vi nu går in i slutet på mandatperioden och i en aktiv valrörelse. Nu gäller det bara att ta vara på de många goda krafter som finns lokalt i partiet!
Jag tror inte vi behöver hamna i det läge som jag hörde en historia om häromdagen:
Ett borgerligt parti hade lokalt nomineringsmöte, dock inte i vår kommun, då en av de närvarande begärde ordet och föreslog en partikamrat till ett kommande uppdrag.
Men, sade en annan, - Är inte han död?
Jo det är han, blev svaret, - men det är ju inget betungande uppdrag:)
fredag, november 20, 2009
Var kommer barnen in?
De bär på elden
som du en gång som jag en gång
men allt för länge sen
allt går igen
(Hansson de Wolfe United )
Idag fyller FN:s Barnkonvention 20 år. Sverige var ett av de första länderna att ratificera konventionen 1990. Barnets bästa och barns rätt till inflytande är två av grundprinciperna som genomsyrar hela Barnkonventionen. De andra två handlar om att inget barn får diskrimineras och att varje barn har rätt till liv och utveckling.
I Vaggeryds kommun har revisorerna gjort ett granskning av hur kommunen uppfyller Barnkonventionen. Man konstaterar att ingen av nämnderna eller kommunstyrelsen genomför någon strukturerad uppföljning av vilka insatser som görs i förhållande till Barnkonventionen och den redovisning som görs i årsredovisningen är generellt sett intetsägande.
I Vaggeryds kommun görs heller inga strukturerade och dokumenterade barnkonsekvensanalyser.
Revisionen föreslår också att:
- politiker och tjänstemän påminns om artiklarna i Barnkonventionen
- ta fram en modell för att följa upp vilka insatser som görs i förhållande till Barnkonventionen
- överväga att införa någon typ av barnkonskvensanalys så att barns perspektiv alltid beaktas vid kommunala beslut
- stimulera barns och ungas engagemang kring inflytandefrågor
Det finns en klar förbättringspotenatial med andra ord!
torsdag, november 19, 2009
Vem är dagens August Palm?
Mäster är en fantastisk bok både för den historia som berättas men också för det vackra och precisa språket som är som ett koncentrat, inte ett ord för mycket, ibland nästan som poesi.
Vi får i boken följa socialdemokratins grundare från barndomen och fram till bildandet av partiet. Berättelsen skildras också genom hustrun Johannas ögon. Trots alla vedermödor och uppoffringar verkar alternativet att ge upp aldrig funnits.
Vem är dagens August Palm? Frågan får Ahndoril i en intervju i GöteborgsPosten. "Det skulle väl vara Barack Obama kanske", bli svaret. "Han trollbinder människor".
Ahndoril undrar också vart svenska politikers visioner tagit vägen och varför inte vi kan visa internationell solidaritet när vi har det så bra?
Och... hon säger också något som slår an en ton hos mig:
"Det samhälle vi har idag har vi inte för att vi är ovanligt bra. Vi har det för att någon har kämpat för stora allmänna rättvisor - och det är alltid någon som har kämpat emot! Och så fort det blir ett andrum så försöker man återta, montera ner välfärdssamhället med privatiseringar och vinstkrav på sjukvård till exempel"
Vad är vi beredda att offra för ökad rättvisa och solidaritet?
Livet på landet
Ett regntungt och helgrått småländskt landskap där molnen befinner sig i höjd med fotknölarna.
Vid en liten busskur, rödmålad med vita knutar förstås, satt han. Jag såg på avstånd att det satt någon och väntade men det var först när jag nästan passerat som jag gjorde upptäckten: en ung kille, helt svartklädd, med långt hår och brett pannband. För mig såg han ut som en punkare, hårdrockare eller nå´t i den stilen. Det var inget speciellt egentligen men kontrasten blev så uppenbar mot landskapet och det förväntade så att jag skrattade högt för mig själv.
Vad vi ser är inte alltid vad vi förväntat oss.
Regionförbundets möte bjöd väl idag inte på någon större upphetsning. Förutom ett antal projekt som beviljades medel så var dagens tema kommunikationer, infrastruktur och kombiterminaler. Det är dock alltid intressant att notera att en del av de inlägg som görs på den borgerliga kanten ofta riktar kritik mot politiken på riksplanet, som de ju själva är en del av!
måndag, november 16, 2009
Handelsresande
Idag blev det dock lite dråpligt när jag i lugn och ro satt i Jönköping och telefonen ringde, - var är du? frågade rösten från Värnamo, vi väntar på dig. Det visade sig att jag skrivit fel i almanackan!! Då är det lätt att stressa upp sig.
Det känns ju inte bra men man kan lätt säga att jag var efterlängtad när jag väl kom och det känns som att det ändå blev riktigt bra. Det är otroligt kul och stimulerande att få prata om det som man brinner för:)
Ikväll har vi haft fortsatt samtal om vårdvalet samt partikongressens beslut kring hälso- och sjukvård. Vi har ett litet nätverk i länet för att hitta fler som vill ta del i samtalet och sprida de socialdemokratiska värderingarna när det gäller hälso- och sjukvård och välfärd.
söndag, november 15, 2009
God Morgon Världen
Det vore fruktansvärt om man hade bott i Vellinge med tanke på den debatt som pågår. Alla invånare dras över en kam som om de vore främlingsfientliga. Vem gynnas av detta?
Det som är viktigt att fundera över när vi pratar invandring, migration och flyktingpolitik: Om det hade varit jag, om det hade varit mitt barn eller min mor och far?
För drygt 150 år sedan började en massiv massflykt, människor flydde: från fattigdom och förtryck från religion, orättvisor och klassklyftor. Många såg det som sin enda möjlighet att överleva och med en förhoppning om att skapa sig ett bättre liv.
Immigrantinstitutet har gjort beräkningar som visar att mellan åren 1851 - 2000 lämnade 2.7 miljoner Sverige samtidigt som 2.6 miljoner invandrat.
Nu bär det av till Sveriges framsida för lite blixtbesök hos föräldrar.
lördag, november 14, 2009
Lördagsmys
Nu börjar det flyta på lite bättre i både innebandyn och hockeyn. Frölunda verkar ha hittat spelet och herrSIK:arna tog första hemmasegern för säsongen, det var ju sannerligen på tiden. Damerna förlorade visserligen sin match, men det var mot serieledarna och våra tjejer spelade bra.
onsdag, november 11, 2009
Steget efter
Jag har i alla fall gjort i ordning och fått iväg ett utskick inför studiedagen i partiet nästa lördag.
Idag träffade jag och några partikamrater sjukgymnaster för att lära oss mer om deras verksamhet. Det är oerhört intressant att få ta del av olika yrkesgruppers bidrag i hälso- och sjukvården. Förutom den treåriga grundutbildningen så kan man specialisera sig inom en rad olika områden.
Det blev också mycket samtal kring det kommande vårdvalet. Jag blir tyvärr styrkt i min uppfattning att vårdvalet kanske bygger upp mer hinder än ökar möjlighet till samverkan över gränser. Det blev med andra ord lite tal om murar även i denna reflektion :)
tisdag, november 10, 2009
Mera murar
Det finns fortfarande många människor runt om i världen som begränsas av murar. I Gaza, NordKorea och Mexico för att nämna några.
Under eftermiddagen fick jag möjlighet att samtala med PRO:are om utförsäljningen av apoteken, läkemedelsförskrivning till äldre samt det kommande vårdvalet. Det känns lite extra att komma till Hoks Folkets Hus där August Palm, Hjalmar Branting, Per-Albin och Palme tittar ner från väggarna, det är kulturhistoria.
Ikväll tar vi nya tag: på med hockeytröjan och heja Frölunda!
måndag, november 09, 2009
20 år sedan Berlinmurens fall - men murar finns kvar
När Olof Palme mördades var jag i Warszawa. Vi var ett gäng studenter på Lärarhögskolan som var på studieresa. En gäst på vårt hotell hade uppfattat att vi var svenskar, det kändes helt overkligt och alla blev totalt lamslagna, ett statsministermord i Sverige.
Jag kommer också exakt ihåg vad jag gjorde när nyheten om överfallet på Anna Lindh kom ut. Kommunstyrelsen hade sammanträde och vi var på Vaggeryds Cell. Barn- och utbildningsförvaltningens chef kom och skulle föredra ett ärende och teaterviskade det fruktansvärda. Det kändes olidligt att sitta och inte veta hur allvarligt det var.
Hösten 1989 var jag i Prag och frihetsvågen hade börjat svepa över ÖstEuropa. Man hade haft manifestationer på Vaclavplatsen. Det känns lite märkligt att våra barn inte har några referenser till varken Berlinmuren eller ÖstEuropa. För dagens unga finns det bara ett Tyskland.
Även om inte muren i konkret bemrärkelse finns kvar så finns det fortfarande många murar vi har kvar att riva, i Sverige och världen. Murar som hindrar människor att fritt få uttrycka sig, murar som hindrar utbildning m.m.
I USA har president Obama lyckats skapa ett större hål i den mur som hindrar 36 miljoner amerikaner att få tillgång till en bättre hälso- och sjukvård.
lördag, november 07, 2009
Bilder från Italien
I somras bilade vi till Italien. Vi stannade till en natt i Bologna, en fantastiskt stad som jag gärna återkommer till. En stor filmfestival skulle ha premiär och hela det stora torget var fyllt av plaststolar och en gigantisk filmduk. Det kändes som väldigt mycket Fellini, underbart.
Vi gick omkring i gamla stan och när en störtskur överraskade oss gick vi in på en liten gata som visade sig vara fylld av små butiker med grönsaker, kött, bröd, fisk och mycket mer, helt fantastiskt! Kan tipsa om osteria Dell Órsa på via Mentana god och billig mat.
Ullevi 2009
November på Banbrogatan
Jag har inte jobbat på att lägga in bilder i bloggen även om det är en klar ambition, här ett första försök.
Tog en snabb promenad, det var riktigt skönt även om det ser grått ut. Träffade på grannen, det är inte ofta man syns vintertid. Han föreslog en utedag i morgon, tycker väl att våra sten- och grushögar legat lite väl länge:) Så vi får väl hoppas att det inte regnar i morgon. Nu lite kaffe och sedan kanske lite dammsugning.
fredag, november 06, 2009
Tomorrow there´ll be sunshine
Igår hade vi avstämning av första uppkastet till valplanering. Nu gäller det att konkretisera ytterligare och skapa en hållbar struktur. Det är mycket jobb framför oss men det känns skönt att veta att vi är ganska många som kan vara med och bära arbetet.
Idag kom projektet Vandalorum ett steg närmare förverkligande när första etappen skall vara färdig för invigning påsken 2011.
Just nu snurrar Springsteen i cd:n i bilen och med tanke på årstiden tar jag till mig orden extra mycket:
I will provide for you
And Ill stand by your side
You’ll need a good companion for
This part of the ride
Leave behind your sorrows
Let this day be the last
Tomorrow there’ll be sunshine
And all this darkness past
Big wheels roll through fields
Where sunlight streams
Meet me in a land of hope and dreams
måndag, november 02, 2009
Tack!
S-grupp
Det blev en hel del andra intressanta och viktiga frågor som diskuterades och som vi skall ha med oss i det fortsatta arbetet. Integrationsfrågan är en sådan. Vi hade ett mycket bra samtal, det är viktigt att vi står upp för våra värderingar när vi pratar med människor vi möter.
Besök av riksdagsbänken
Det spelar ingen roll hur bra vår egen kommun fungerar om inte vi har en region och nation som underlättar och skapar förutsättningar för näringslivet att växa och utvecklas.
Några av de viktigaste områdena att jobba med framöver när det gäller infrastruktur handlar om:
- Forcera fram investeringar i infrastruktur
- Satsningar på elektrifieringar av banor
- Skynda långsamt när det gäller avreglering av persontrafiken
- Skapa reella förutsättningar för lika behandling när det gäller godstrafik
Efter lunch blev tid för träffar med fackliga kamrater i Kommunal och IF Metall
söndag, november 01, 2009
Föräldraförsäkring
Frågan handlar också om det ska ske inom ramen för dagens försäkring eller i takt med att vi bygger ut föräldraförsäkringen.
Beslutet blev att bifalla förslaget om en tredelning av föräldraförsäkringen. Jag tycker det är bra!
Vi ser att det går långsamt när det gäller att få pappor att ta ut föräldraledighet, därför är min uppgift som förtroendevald, inte bara att lyssna på opinionen utan också driva opinion i frågor jag tycker är viktiga.
Jag tycker det är bra och angeläget att barnen och papporna ges möjlighet att få tid tillsammans, det har betydelse för relationen livet ut.
Jag vill också se en fortsatt utbyggnad av föräldraförsäkringen och tycker det bör vara prioriterat men vi måste också ta hänsyn till samhällsekonomin
Regionfrågan
- att verka för en regional indelning som ger hela landet likvärdiga möjligheter
- att verka för att statens egen verksamhet och organisation anpassas till en ny regional samhällsindelning
- att verka för att staten tar ett övergripande och slutgiltigt ansvar för processen kring en ny samhällsindelning
Kulturpolitik
När det gäller IPRED-lagen så är förslaget att den behöver förändras för att på ett bättre sätt möta både kravet på upphovsrätten och rättsäkerheten för enskilda samt att det ska vara polisen som utreder brott, även mot rättsäkerheten.
lördag, oktober 31, 2009
Bostadspolitik
Ulla Lindqvist som är 1:e vice ordförande i LO meddelade efter att vi lyssnat till Ingvar och Göran: Efter att vi blivit helt betagna av två gulliga farbröder så återgår vi att diskutera bostadspolitik.
Elin har fått igenom vår skrivning i riktlinjerna att "Bostadspolitiken är en del i den generella välfärden och en social rättighet"
Jag kan också meddela att ordförande Ulla, som vanligt, lyckas slå sönder plattan som hon svingar ordförandeklubban i. Hon menar dock att precis som Emil i Lönneberga säger att det ska höras när man äter soppa så ska det höras när man fattar beslut.
På kongressen i Malmö meddelade ordföranden Jörgen Linder att Ulla också går under benämningen 8.0 på Richterskalan!
Tack GP
Han talade om politikens villkor och att man som partiordförande ofta är väldigt ensam.
- Jag har haft förtroendet och förmånen att få vara partiordförande, det är inte alltid enkelt. När man känner motgång och tycker att man inte riktigt lyckats är det viktigt, inte bara med partikamrater utan också med partivänner som kommer med uppmuntran och stöttning.
Ingvar var granskad, Jag var granskad och Mona kommer att vara ännu mer granskad. Det är viktigt att komma ihåg det i det kommande viktiga arbetet
I love Ingvar
Ingvar är still going strong och är en av (s)töttepelarna i arbetet framöver.
-De allra flesta i Sverige oavsett inkomst och bakgrund står till stora delar bakom den Socialdemokratiska tanken att Sverige och amhället tjänar på om orättvisor, inkomstklyftorna är små mellan människorna. En mycket viktig tanke som jag ibland tror att vi Socialdemokrater underskattar.
Moderaterna är inte ett arbetarperi och kommer aldrig att vara ett arbetarparti!
Ingvar finns i mitt hjärta och på barrikaderna!!
Henrik Schyffert
Han meddelade att Mona Sahlin inte kommer till kvällens fest eftersom hon är bjuden till Mikael Bindefeldt som fyller 50 1/2 år.
Vänsterpartiet har fått en officiell inbjudan men vi vet ju alla vad vi egentligen tycker om vänsterpartister, så när de knackar på dörren stänger vi av musiken, släcker ljuset och lägger oss ner på golvet.
Thomas Bodström kommer lite sent eftersom han ska lägga slingor i håret.
Låt bajamajorna stå kvar på sin plats, det är inte kul att välta dem när någon sitter i och rulla dem nerför backen och slå med pinnar på dem, meddelar Nalin Pekgul.
När era partners undrar vad ni egentligen gör ikväll så säger ni att det är stenhårda nattmanglingar med betonghäckarna i LO.
– I morgon är det jobba, jobba, jobba som gäller. Om ni vill tillbaka till ratten för att styra det här landet igen. Jag tycker det är ganska bra att ni har fått sitta i passagerarsätet en stund. Ni behövde öva på att vara i opposition. Men nu räcker det. Det tycker jag också sa Schyffert och applåderna dånade.
– Det är fest i kväll men sen måste ni snabbt nyktra till. Det är fullt med folk i baksätet som inte har samma makt som ni har. De undrar vart Sverige är på väg.
Välfärden och hälso- och sjukvård
Ganska många talare uppe i debatten men det mesta av synpunkterna från temagruppen har blivit beaktade på ett bra sätt. Jag kan dock tycka det är lite synd att vi kongressen tog beslut om partiets hälso- och sjukvårdspolitiska program. Nu finns det tydliga skrivningar om bl.a
- välfärd ur ett Socialdemokratiskt perpektiv
- tydligare skrivningar om nej till vinstuttag
- utveckling av den offentliga välfärdssektorn
-nej till att patienter med privata försäkringar skall köpa sig före i kön
- avskaffa den bortre parantesen i sjukförsäkringen
- öka antalet utbildningsplatser för läkare och andra yrkesgrupper
Ylva Johansson höll ett mycket bra inledningsanförande som utgick tydligt ur våra ideologiska värderingar.
Jag känner mig också mycket nöjd med att vi fått till en bättre skrivning när det gäller hälso- och sjukvårdens kvalitetsutveckling. Nu har vi en bra grund för det fortsatta arbetet.
Jag kunde därför i mitt inlägg dra tillbaka mitt yrkande.
In från avbytarbänken
Dagen började på ett härligt sätt genom ett upprop av Anna-Greta Leijon. Tillsammans med ett gäng seniorer har man bildat en grupp för att tydligt jobba med att lyfta fram viktiga politiska frågor för och med penaionärer. Anna-Greta uttryckte tydligt: Det ska löna sig att arbeta, men det ska också löna sig att ha arbetat! Seniorgänget kallar sig (S)töttepelarna!:) och består bl a av Ingvar Carlsson, Ingela Thalén, Jan Eliasson, Lena Hjelm-Wallén, Jan O Karlsson, Gertrud sigurdsen, Göran Johansson.
fredag, oktober 30, 2009
Påverkan
Kongressen beslutade om striktare skrivningar kring friskolor och vinstutdelning. Även om man inte gick så långt som jag hade önskat är det trots allt en framgång.
Till sist kom de nya skrivningarna om hälso- och sjukvården och jag känner mig väldigt nöjd över att det finns en betydligt bättre text som handlar om kvalitetsarbetet i hälso- och sjukvården. En häftig känsla att kunna se att mina tankar fått gehör.
Eftersom vi slutade tidigare fick det bli ett glas vi för att fira framgångarna.
Nattmangling
Maj-Britt Theorin höll ett flammande tal tidigare om att vi skulle ta hem Sveriges soldater i Afghanistan eftersom de lyder under NATO-befäl. Förslaget vann dock inte kongressens gillande.
När det gäller förslaget om kvalitetsskrivningar i hälso- och sjukvården så har vi kommit fram till ett nytt yrkande, jag är inte riktigt klar över hur jag ska ställa mig. Behöver nog sova på saken och kolla läget hur stort stödet kan vara.
torsdag, oktober 29, 2009
Motvind
Jag försöker få med fler kamrater på mina tankar om att vi behöver justera våra skrivningar i riktlinjerna när det gäller kvalitetscertifieringar i hälso- och sjukvården.
Annars har vår delegation haft lite motvind idag. vi har inte fått med något av våra yrkanden, synd:( . Vivianne Roos framförde att vi ville införa politiskt och fackligt sammansatta socialförsäkringsnämnder och arbetsmarknadsnämnder. Vi ville också ha med Elins förslag om en målsättning kring arbetstidsförkortning. Vi hade också yrkande kring överskottsmålet som skall anpassas till samhällsekonomins behov.
Glädjeämnet för dagen kan ju annars vara att Frölunda vann och sist men inte minst HV förlorade! De är inte oslagbara!
onsdag, oktober 28, 2009
Lång dags färd mot natt
Inledningstal av partiordföranden och sedan fick vi lyssna till de socialdemokratiska statsministrarna på Island och från Norge.
Under eftermiddagen var det sedan grupparbete i temaområdena. Det känns att tiden är knapp.
Efter kort avbrott för lite mat var det dags att lyssna till Greklands nyvalde statsminister Georgios Papandreou. Han talade perfekt svenska. Det är häftigt att tänka sig att han som kom till Sverige från diktaturens Grekland nu är statsminister och ledare för socialdemokraterna i Grekland.
Hej partiet
Klockan 13 är det invigningstal av partiordföranden och därefter startar arbetet i de olika temagrupperna. Återkommer med lite tankar från diskussionerna.
tisdag, oktober 27, 2009
Den totala kollapsen
Sedan fortsätter föreställningen med att (KD):s Stefan Ottosson går upp och yrkar bifall till förslaget. I Ottossons inlägg finns inte mycket av brukarpespektiv. Istället handlar det om rent ideologiska och näringspolitiska skäl. Vi Socialdemokrater anklagas för att inte respektera brukare som väljer annan utförare än kommunen när det istället handlar om att (KD) tycker att de som valt kommunen gjort fel.
Stundtals är argumentationen på en riktigt låg nivå.
Ett avgörande skäl för (KD) är också att man anser att kommunen är för dålig som arbetsgivare och därför vill överlåta åt någon privat att ta över.
I det sammanhanget är jag helt överens med Alice Åström (V). Har (KD) problem med sitt arbetsgivaransvar finns det en enkel lösning: Det är bara för borgarna att lämna ifrån sig makten, vi är beredda att ta över.
Vård och omsorg är ett samhällsåtagande och patienterna och brukarna kan inte jämföras med skrivbordsstolar.
Hur slutade det då?
Vi Socialdemokrater var beredda att bifalla återremissen om frågan inte lyftes före nästa val.
När det stod klart att den borgerliga majoriteten enhälligt återremitterar sitt eget förslag med oklara skäl valde vi att hålla fast vid vårt avslagsyrkande.
lördag, oktober 24, 2009
Hur svårt kan det vara??
Idag har jag suttit i min ensamhet på landstingets kansli och gått igenom kongressmaterialet. Kändes lite konstigt att veta att jag, förhoppningsvis, var helt själv men jag var djupt försjunken i materialet så det försvann snabbt. Tur att jag hade en termos kaffe med mig för att hålla värmen:)
Upplägget är nu att förutom mitt eget temaområde där jag kommer att göra inlägg så har jag noterat övrigt som kan vara intressant att läsa mer om och ta del av diskussionerna nästa vecka.
Läkarutbildningen, kollektivavtal, hjälpmedel och lite annat smått och gott.
fredag, oktober 23, 2009
Fredag
onsdag, oktober 21, 2009
Det börjar dra ihop sig
Igår hade vi ombudsträff och gick för sista gången på hemmaplan igenom vårt upplägg och ställningstagande.
Tillsammans med förberedelser inför kongressen jobbar vi på att ta fram ett yttrande från s-ledningen i landstinget kring kvalitetscertifiering av hälso- och sjukvården, passar bra eftersom jag tänker fokusera på kvalitet i ett inlägg.
Min förhoppning är att jag under kongressen ska kunna jobba mer aktivt med min blogg och skriva ner mina tankar och reflektioner kring det som händer, kring de sakpolitiska frågorna men kanske lite annat kul som händer runtomkring.
lördag, oktober 17, 2009
Hopplöst läge
Skönt med helg, har lite jobb kvar i trädgården som jag gärna vill ha färdigt innan vintern. Idag blev det dock inte mycket gjort.
fredag, oktober 16, 2009
Prioriteringar
Mycket arbete runt om i landet just nu handlar ju om vårdvalet och en fråga var om det går att hitta en rättvis modell som tar vara på marknadseknomins goda delar i ett skattefinansierat system. De farhågor jag ser tycks ideligen bli bekräftade.
Ett antal fackförbund presenterade enkäter om hur vårdpersonal upplever konsekvenserna av vårdvalet hittills och de gör ju inte vågen precis.
Vårdvalets konsekvenser kan vi ännu inte överblicka men det är skrämmande hur lättvindigt man kan sätta igång enorma förändringar utan att veta om vården faktiskt blir bättre för den enskilde patienten.
Nu bär det av hemåt för att förbereda inför kvällens spännande innebandyderby mellan Skillingaryd och Sävsjö, hoppas innerligt att killarna ikväll kan fixa en hemmaseger!
Budget
Med en borgerlig regering får vi ett Sverige som allt mer slits itu. Orättvisorna ökar, mellan de som har och de som inte har.
I partiledardebatten häromdagen sa Reinfeldt att man är stolt över den politik man bedrivit som skall gynna de som jobbar. Han kunde också lagt till att man vill straffa de sjuka, arbetslösa och pensionärerna. Det finns ett grundläggande fel i högerns politik när man talar om "de som jobbar och de som inte jobbar", var man befinner sig kan ju skifta över tid. Idag frisk, i morgon sjuk, idag arbete i morgon arbetslös. Därför måste vi ha en politik för hela samhället, inte bara för de som jobbar.
Vi vill sänka avgifterna till öppenvården. Vi finansierar hälso- och sjukvården med skattemedel, därför tycker vi det skall vara låga avgifter.
Vi vill också ha fler familjecentraler och ungdomsmottagningar.
Barn och unga med psykisk ohälsa, cancercård är andra områden vi behöver prioritera tydligare framöver.
Med vårt budgetförslag vill vi fortsätta utveckla den gemensamma hälso- och sjukvården i länet.
fredag, oktober 09, 2009
Kommunikation och signaler
Hur tänker egentligen den norska Nobelpriskommittén när man utser Barack Obama till årets fredspristagare??? Det känns som en dålig Norgehistoria och det är väl inte första gången kommitténs beslut kritiseras.
Signalen verkar vara att priset mer är kopplat till förväntningarna på Obama än på vad han hunnit uträtta på sin korta tid som USA:s president.
Nu blir det lite kaffe och mörk choklad, härligt!
tisdag, oktober 06, 2009
Frost
Kylan har gjort det nödvändigt att skrapa rutorna på bilen på morgonen :(
Den mesta tiden går nu åt att förbereda mig inför partikongressen. Läser handlingar, försöker ringa in tankar och utgångspunkter och filar på formuleringar.
Igår samlades vi till gruppmöte. Uppslutningen var stor och både stolarna och luften tog slut i nämndrummet på Skillingehus. På dagordningen inför kommunstyrelsen på onsdag står bl.a. frågan om att lägga ut personlig assistans på entreprenad samt att införa lag om valfrihetssystem inom hemtjänsten. Många kloka inlägg gjordes och nu gäller det att vässa argumenten mot borgarna som vill driva igenom detta till varje pris.
Vi ska se till att ställa frågorna till majoriteten så att de får bekänna färg. Här vill man driva igenom dramatiska förändringar för de allra svagaste i vårt samhälle som inte har någon möjlighet att föra sin egen talan. Förändringarna kommer också att drabba personalen i verksamheten. Allt detta skapar stor oro hos brukare, anhöriga och personal.
Man vill genomföra dessa förändringar samtidigt som socialnämndens strategiska verksamhet i det närmaste helt havererat. Sedan snart ett år har man ingen socialchef, ekonomin befinner sig på ett sluttande plan och förvaltningen saknar helt politisk styrning.
måndag, oktober 05, 2009
Västgötaklimax
Varför orkar man inte mer än några tillkämpade formuleringar om att ett gott bemötande minsann inte behöver kosta något, eller glada utrop över att man inte behöver göra några nedskärningar i den ekonomiska krisens tid?
Landstinget i Jönköpings län har under lång tid byggt upp en bra hälso- och sjukvård till låga kostnader för oss invånare. Därmed inte sagt att det finns mycket som kan bli bättre.
Men det jag menar är att det finns alla förutsättningar att faktiskt ta tydliga kliv framåt, men till det behövs politisk vilja.
Saknas denna hos den moderatledda landstingsmajoriteten? Eller är man inte överens?
I dagens Sverige går inte politik och retorik hand i hand. Man säger en sak, och försöker låta statsmannamässig, samtidigt som politiken går åt ett helt annat håll.
Med moderaterna vid makten ökar klyftorna mellan människor. Enorma skattesänkningar som till och med finansieras med lånade pengar samtidigt som tumskruvarna dras åt för de sjuka, arbetslösa, där det är ditt eget fel om du blir arbetslös eller sjuk. Orättvisa skatter där pensionärer får betala mer i skatt.
Det är så man bygger ett Sverige som ökar egiosmen, slår sönder den solidariska välfärdsmodellen. Ett samhälle där var och en kämpar för att ha sitt på det torra och skiter i hur det går för grannen.
lördag, oktober 03, 2009
Vart tar ideologin i politiken vägen?
Jag är beredd att hålla med honom. Det handlar inte heller alltid enbart om våra politiska motståndare.
Just nu önskar jag att jag hade lite mer sensommar kvar. Jag/vi har en hel del jobb i trädgården som det vore skönt att avsluta innan vintern, men det känns som tiden är knapp, åtminstone som temperaturen varit de senaste dagarna med frost och rutskrapning. Vi skall avsluta stenläggningen vid carporten, gräva ner elkabel till garage och anlägga en gång mellan carport och hus. Sedan har jag några småfrusna buskar som skall i jorden. Med hjälp av en "vägg" av armeringsjärn skall min clematis få en ny växtplats. Just nu håller den på att ta över hela altanen.
Idag blir det spännande match mellan SIK och Malmö i innebandy och sedan hejar vi på Frölunda som möter Skellefteå.
fredag, oktober 02, 2009
Måndag & Fredag
Nu gäller det att börja bygga upp argumenten för att vässa och förbättra politiken ytterligare. Jag har några grundstenar kring vilket jag vill forma mitt inlägg. Frågan är hur länge man får prata: 5 minuter eller en halv? Det kanske blir så att man får uttrycka sig i slagords-format.
Det sägs att Sigvard Marjasin vid en kongress hade fullt upp med att justera talarstolen i höjdled, när han väl var färdig slog ordföranden klubban i bordet och förkunnade att talartiden var slut!
Landstingets kansli är för närvarande byggarbetsplats. Ernst och Timell har sina egna lokala varianter som springer omkring i korridorerna, frågan är om de kan svänga ihop nå´t gott att äta så här i slutet på veckan? Det är dock inte frågan om någon extreme house makeover utan mer byte av ventilation och lite målarfärg. Reaktionerna när det blir färdigt lär nog därför inte heller bli som på amerikansk TV: Oh my God! 10 gånger i rad.
måndag, september 28, 2009
Bloggutlopp
Det är därför skönt att få utlopp för min frustration i bloggfomat!!!!
Några axplock som jag hugger på:
Den borgerliga majoriteten skall spara 1.2 miljoner på Kultur & Fritid nästa år, det motsvarar ca. 5% av nämndens verksamhet. Det tycker nämndens ordförande är ett fall framåt och något som han ser positivt på.
Vi fick också höra att alliansens politik gjort skillnad! Ja det kan väl knappast ha undgått någon: socialnämnden har lagt ut politiken på entreprenad. Nämndens dras sedan länge med stora underskott och saknar sedan länge total politisk styrning, eller som Lars-Erik Joakimson uttryckte det: Socialnämnden styrs av doktorer och är numer på akuten. Andra exempel på att borgerlig politik gör skillnad är de stora besparingar all kommunal verksamhet skall göra nästa år, att äldre får vänta alltför länge på att få en plats på särskilt boende.
Borgerliga politiker tycker också att friskolor är så viktiga att man är beredd att sponsra Tofthagaskolan med 300 000 kr.
Som slutkläm på detta demokratiska potpurri så talade kd om individens frihet i sitt slutanförande. Det fanns inga gränser för individens frihet, men vad händer om någons frihet blir en annans ofrihet?????
lördag, september 26, 2009
Sten, innebandy och hockey
Lite innebandy blir det också. Damerna spelar sim första match idag och sedan blir det Frölundamatch på TV i kväll!
tisdag, september 22, 2009
Obama och sjukvårdsreformen
Källa: my.barackobama.com
Recently, President Obama told a crowd of thousands just how urgent it is to pass health reform in America. Watch the video and share it with your friends.
Jungfrutal och paus
Det kändes riktigt skönt att få blåsa på och vara kritisk. De är naiva och så marknadstillvända och vill inte se utanför sina ideologiska skygglappar.
Ann-Kristine Göransson i vår grupp höll sitt jungfrutal och gjorde det alldeles lysande. Hon talade om vikten av tydliga och bra spelregler på arbetsmarknaden även inom ramen för vårdvalet.
Det var välbehövligt med en paus och lite mat efter debatten.
Jag kommer ihåg mitt jungfrutal i landstinget. Jag var så nervös och trodde att jag skulle avlida. Men innan jag gick upp i talarstolen kom en partikamrat och slog sig ned bredvid mig. Hon sa ingenting utan bara fanns där och det kändes som ett enormt stöd. Tack för det Gisela! Efteråt kändes det otroligt skönt och man få en härlig kick av att utmana sig själv och faktiskt känna att det blev riktigt bra.
Landstingsfullmäktige på webb-TV
Detta är ett sätt att öppna de politiska arenorna för en bredare publik. Jag tycker det är bra och hoppas att det skall väcka intresse. Hälso- och sjukvården är en av de absolut viktigaste frågorna i vår gemensamma välfärd och kommer att ha en avgörande roll i den kommande valrörelsen.
Ytterst handlar det om: skall vi ordna och bestämma tillsammans över det som är angeläget för oss alla eller skall var och en klara sig själv?
Viktigast på fullmäktige idag handlar om den regelbok för vårdvalet vi skall besluta om.
måndag, september 21, 2009
Obama och sjukvården
Obama har en dröm om ett bättre sjukvårdsystem för alla. Hur ser vår svenska dröm ut?
Förberedelse
Nu drar hockeysäsongen igång igen, kul! Men favoritlaget Frölunda spelar inte idag. Ser fram mot matchen i december där Frölunda möter Färjestad på Nya Ullevi.
lördag, september 19, 2009
Innebandy
Första matchen mot Stanstad/Staffanstorp. Trots ledning med 5-2 i andra så tappade vi i tredje till 8-8.
Innebandy har blivit en ren familjeangelägenhet, rätt kul faktiskt:)
Inte mycket politik idag men det behövs sådana dagar också.
torsdag, september 17, 2009
Normalvarning
Med opinionssiffror farligt nära fyraprocentsspärren gäller det att profilera sig.
Jag blir alltid skeptisk när någon ger sig till tals för "vanligt folk" i synnerhet när det är en kristdemokrat.
"Det börjar bli hög tid att återupprätta det sunda förnuftet i svensk politisk debatt. Och inte minst respektera vanligt folks rätt att vara precis som de är." Gäller det alla människor Hägglund?????
onsdag, september 16, 2009
Struktur
Det är fantastiskt att ta del av de, mestadels :), väldigt kloka tankar som finns i vårt parti.
Som avkoppling till läsningen kan man ju alltid koppla av med lite Bo Kaspers Orkester
Nu känns det att hösten är här. Barbro Hörbergs vackra ord och stämma kommer alltid till mig vid denna tiden:
Kände du kylan i luften i morse.
Genomskinlig och tunn som av glas.
Kände du doften av äpplen i munnen.
Genomträngande, syrlig och klar.
Septembersolen värmer och lyser, snart kommer dagar när vi fryser.