lördag, februari 20, 2010

Det som göms i snö

Idag har det blivit en hel del snöskottning. Det var länge sedan vi hade en sådan vinter. Härligt, tycker jag, det börjar också märkas tydligt att ljuset återvänder. Nu väntar vi på sol och dagsmeja.

Lärarförbundet har gjort en undersökning där resultatet
visar att majoriteten av de 1 000 tillfrågade tycker det är fel att friskolor kan bedrivas i vinstsyfte. Istället ska överskott/vinster gå tillbaka till eleverna och verksamheten. Det känns ganska skönt att jag faktiskt pläderade för det på partikongressen i höstas även om kongressen inte gick på den linjen fullt ut.

De sex största friskoleföretagen gjorde under 2008 en sammanlagd vinst på en kvarts miljard kronor. Orsaken till det står bl a att finna i färre lärare, färre behöriga lärare, lägre löner samt mindre resurser till specialpedagogisk kompetens, studie- och yrkesvägledning, kuratorer och bibliotek.

söndag, februari 14, 2010

Men välfärden då?

Söndag är sovmorgon, söndagsfrukost, söndagstidning, internet och God morgon världen på radion.
Ibland faller humordelen "public service" platt till marken. Det känns ibland som att det är den nuvarande regeringens fel att även public service ibland känns tråkigt. Har också tänkt, allt som oftast när borgerliga ministrar uttalar sig, att de på ett skrattretande sätt fortfarande sitter fast i sin gamla oppositionsroll där de skyller alla sina tillkortskommanden på gamla s-regeringar.
Likt Alfons säger de att: Det var Mållgans fel! De har inte nått det stadie av mognad att de inser att man inte kan skylla ifrån sig utan istället rakryggad säga sanningen, som Karl-Bertil Jonsson.
Igår skrev också Dagens Arena om en undersökning från föreningen Grävande journalister där man kan konstatera att borgerliga ministrar konsekvens vägrar ta debatt, med människor som drabbas av deras politik men också med sina främsta politiska motståndare.

Opinionsundersökningarna duggar nu tätt och en ny presenteras idag där avståndet minskar mellen blocken. Min utgångspunkt är att ta dessa undersökningar med ganska mycket ro, det är trots allt på valdagen det hela avgörs.
Jag tycker det är v iktigt att vi Socialdemokrater tydligt i diskussionen framöver gör kopplingen mellan skatter och välfärd.
Varför betalar vi skatt? Nej, det finns inget självändamål med skatt, eller höga skatter för den delen. Nej, vi kan inte när vi vinner valet, göra DRAMATISKA förändringar i skatteuttaget. MEN skatter används för att finansiera välfärd.
Med de stora skattesänkningar som är gjorda minskar möjligheten att finansiera den välfärd vi alla har behov av, kräver ska finnas och har synpunkter på.
Hur ska vi finansiera det idag och i morgon? Var och en för sig - eller tillsammans?

torsdag, februari 11, 2010

Nelson Mandela













När jag besökte Malmö för en tid sedan passade jag på att se utställningen om Nelson Mandela som visades på Malmöhus slott.
För första gången utanför Sydafrika visades denna utställning som gav en bild av Mandela som ledare, kamrat, förhandlare, fånge och statsman.
Idag är det tjugo år sedan Mandela frigavs från Robben Island och mycket har förändrats i Sydafrika sedan dess. men många människor känner nog också frustration över att inte mer har hänt och att ANC inte förmått mer. Korupption och kriminalitet är utbredd. Varför har det inte hänt mer?
Det kanske är enkelt att dra slutsatsen att det är omöjligt att förändra ett samhälle till det bättre för alla. Egoism och girighet hos de folkvalda står i vägen för verklig förändring?
I boken "Chockdoktrinen" av Naomi Klein ges en annan bild.
Hon beskriver hur det nyliberala arvet efter Reagan och Thatcher svept fram över världen där mycket styrs av Världsbanken och Internationella Valutafonden.
ANC hade tagit fram ett stort underlag där man rest runt i landet, pratat med människor och skrivit ned de åtgärder och önskemål som fanns hos befolkningen. Det blev ett slags politiskt handlingsprogram.
När ANC med Mandela i spetsen tog över makten skedde två parallella processer. Mandela och FW de Klerk förhandlade om hur den politiska makten skulle fördelas och föras över till den nya nationen. Samtidigt satt Tabo Mbeki i ekonomiska förhandlingar och det blev resultatet av dessa som i hög grad blev styrande.
Den ekonomiska makten blev i stort utsträckning kvar hos de vita och landet tvingades till hårda åtgärder i strikt nyliberal anda.Den ekonomiska politiken bakband också den sociala reformpolitik som ANC vunnit människors förtroende för. Resultatet blev att Sydafrikas befolkning ett par år efter ANC:s övertagande var ännu fattigare och hade det ännu sämre.
Idag firar Sydafrikas befolkning och resten av världen, med rätta. Mandela har blivit en ikon och symbol för att det omöjliga är möjligt. Hans gärningar och arv skapar stolthet och framtidstro hos många, även om västerländsk, nyliberal politik ofta lägger hinder i vägen.

söndag, februari 07, 2010

En vecka till ända och en ny ligger på lut

Den gångna veckan har varit intensiv. Kommunfullmäktige och vårdvalsdiskussioner tillsammans med ABF i Värnamo och Gislaved. Det har verkligen känts roligt stimulerande. Jag tycker också vi fått bra respons, både från människor och media. Självaste chefredaktören i husorganet ställde sig frågande till varför inte den borgerliga landstingsmajoriteten tagit vara på möjligheterna att samtala med människor angående vårdvalet.
I veckan var också jag och dottern på bio. Vi såg Precious, en film som fått Golden Globeutmärkelser och som också är nominerad till flera Oscars.
Trots att filmen skildrar Precious ofattbart hemska uppväxt så finns det mycket positivt och upplyftande och också roliga scener. En film som stannar kvar i minnet.
Idag har det blivit sommar på vintervandringen. Lyssnade till Morgan Alling och Pia Johansson i iPoden under tiden jag motionerade.
Tack Sveriges Radio för att ni sänder så mycket bra program, känns bra att vara med och finansiera!