fredag, april 02, 2010

Forskning om det fria skolvalets konsekvenser








Nya Sörgårdsskolan Skillingaryd

Bo Malmberg, kulturgeograf och professor vid Stockholms Universitet har påbörjat ett stort forskningsprojekt om skolval och segregation.
Syftet är att ta fram vetenskapligt belagda fakta om det svenska fullskaleexperimentet med fritt skolval och fristående skolor.

Fakta är att skillnaden mellan skolors resultat ökar allt mer, samtidigt som det genomsnittliga skolresultatet i landet sjunker. Detta visade också Skolverket i sin kunskapsöversikt som kom i höstas.

- Det fria skolvalet och de fristående skolorna skulle leda till förbättrade resultat genom ökad konkurrens, hävdade man när reformerna genomfördes. Men det har vi inte sett något av säger Bo Malmberg i Lärarnas tidning.

- Skolvalsreformerna har inte lyckats leverera bättre resultat utan sämre och dessutom större skillnader, säger Malmberg vilket också Skolverket konstaterat.

Sverige tillhör de fem mest skolsegregerade länderna i EU. Forskning från USA visar när andelen elever som är socioekonomiskt utsatta blir 50% eller mer i en skola så försämras resultaten för alla elever och mest för de svagaste eleverna.

Men major Björklund trampar på i ullstrumporna och ser gårdagens lösningar på dagens problem.

Inga kommentarer: