söndag, januari 24, 2010

Vem vill bli pensionär?















På dagens DN debatt skriver en näringslivsföreträdare, nära knuten till (M) att det är "Dags för en radikal reform av den svenska äldrevården".
Med friskolorna som förebild, där debattören för övrigt har ett starkt egenintresse, behöver äldreomsorgen utvecklas för att möta morgondagens äldres behov.

"Med skolpengen och friskolorna tillfördes svensk skola något som dittills hade varit en bristvara: innovation genom nya sätt att organisera och utveckla lärande".

Ovanstående citat betyder egentligen: Med friskolorna öpnnades de svenska skolsystemet så att det blivit inte bara en möjlighet utan också en rättighet för privata vinstdrivande företag att bedriva kommersiell verksamhet med skattebetalarnas pengar.

Friskoleutvecklingen har inte resulterar i en större mångfald av pedagogiker, högre kvalitet eller för den skull en mer kostnadseffektiv verksamhet.
Det visar inte minst Skolverkets kunskapsöversikt "Vad påverkar resultaten i svensk grundskola?".
Sedan 90-talet har det skett en negativ utveckling av grundskoleelevernas kunskapsresultat och
Skolverket pekar på fyra viktiga orsaker: segregering, decentralisering, differentiering och individualisering.

Nåväl, tillbaka till äldreomsorgen.
I debattartikeln i dagens DN räknas en rad "radikala" förslag upp:

1. Fler privata företag inom äldreomsorgen

Min motbild 1: Fler privata företag inom skolans område har visserligen lett till en ökad valfrihet men att det skulle vara en ökad kvalitet är inte samma sak. OCH: på vilken kunskap grundar man egentligen sitt val?
Friskoleutvecklingen är också starkt kostnadsdrivande utan att resurserna kommer eleverna till del.

2. Att människor under sin aktiva tid avstår från konsumtion för att spara pengar till sin kommande ålderdom.

Min motbild 2: Detta gör vi ju redan idag!!! Vi kallar det för inkomstskatt och där betalar vi efter förmåga och får sedan del efter behov.

Kontentan av det hela är att med en allt större åldrande befolkning kommer inte våra gemensamma resurser att räcka för att finansiera de behov och krav som morgondagens äldre kommer att ha, på boende, stöd, vård och omsorg. Allt fler verkar ju dessutom vara beredda att betala en del själv sägs det.
De som redan idag har en god inkomst kan planera och avsätta för att få den äldretid de vill ha. Men för den som under sin yrkesverksamma tid är lågavlönad så kommer friheten och möjligheterna alltid att vara begränsade om man själv i större utsträckning ska finansiera sin välfärd.

Vi har i Sverige, i många avseenden, en äldreomsorg som tjänar som förebild runt om i världen. MEN: det räcker inte! Livet handlar inte enbart om boende, vård och omsorg. Det handlar också om att även som äldre kunna leva ett gott och innehållsrikt liv. Det handlar om möjligheter att styra och påverka innehållet i sin vardag.
Här har vi Socialdemokrater ibland anledning att vara självkritiska till hur dagens äldreomsorg ser ut.
Men vi har ingen anledning att hänga med huvudet och anklaga oss själva i för stor utsträckning. Vi har utvecklat en förskola i världsklass där innehållet och pedagogiken är i fokus. Med läroplaner som talar om kunskap och lärande på lekens grund, om demokrati och jämlikhet och behov av och krav på välutbildade pedagoger.
Det är på detta vis vi ska fortsätta utveckla inom äldreomsorgen. Rätten att leva tills man dör.

Vi ska utveckla dagens och morgondagens äldreomsorg, men det ska ske på solidaritetens, rättvisans, jämlikhetens och demokratins grunder.
Det är både modernt och radikalt!

Inga kommentarer: