måndag, mars 08, 2010

Kvinnor


Endast 28 procent av landets kommunstyrelseordföranden är kvinnor. Av de statyer som föreställer verkliga personer som finns eller har funnits i Sverige föreställer drygt 20 kvinnor medan drygt 170 föreställer män.

I Vaggeryds kommun beställdes en stor väggmålning av Sven Ljungqvist. Den skulle pryda väggen i den nyrenoverade kommunfullmäktigesalen. Inte en enda kvinna finns med på den många kvadrameter stora målningen. Man kan nog inte lasta konstnären, när kritik framfördes så sade han att de fotografier han fått som utgångspunkt saknade kvinnor. Det var alltså beställarna/männen som inte tänkte längre.

Kvinnorna finns dock i konsten i Vaggeryd men de har inte fått plats i det viktigaste demokratiska rummet!
I foajen finns det numera ett antal konstverk som skildrar kvinnornas liv i kommunen. Utanför Skillingehus står en namnlös kvinna staty. Det känns väldigt talande att hon får stå på utsidan och inte komma in där besluten fattas.

Jag var den första kvinnan i elverksstyrelsen och energibolaget mandatperioden
-98-02. I fullmäktige har vi fortfarande en bra bit kvar tills kvinnor utgör hälften av antalet ledamöter, detta gäller alla partier förutom (V).
Det finns alltså mer att göra för att demokratin skall spegla hur befolkningens sammansättning faktiskt ser ut och det gäller inte endast kvinnorepresentationen.

På nyheterna i morse sades det att de allsvenska fotbollsklubbarna på herrsidan ser att de kommer att ha bättre ekonomiska förutsättningar inför årets säsong.
Frågan är vad svaret är från damklubbarna?

Årets Oscarsgala blir dock historisk eftersom priset för bästa regi för första gången i galans 82-åriga historia går till en kvinna, Kathryn Bigelow.

Idag delar vi Socialdemokrater ut rosor till kommunens kvinnor för att uppmärksamma internationella kvinodagen.

Inga kommentarer: