tisdag, september 01, 2009

Jämförelser av vården

Idag startar en ny portal, omVård.se, kring jämförelser i vården.
Svenskt näringsliv tillsammans med IT-företaget Sanacore och omVård.se:s medicinska råd öppnar idag en ny portal som skall göra det lättare för oss patienter att ta del av vårdens resultat.
Under senare år bedrivs ett allt mer strukturerat arbete kring kvalitetsutveckling inom hälso- och sjukvården. En mängd data och statistik samlas in. Till största delen används kunskaperna fortfarande internt i förbättringsarbetet. "Öppna jämförelser" där Sveriges Kommuner och Landsting tillsammans med Socialstyrelsen samlat statistik inom hälso- och sjukvården är ett av de tydligaste exemplen på hur vårdens resultat lyfts fram, även om materialet kanske ännu inte hittat ut på bred front.

Jag är i grunden positiv till att vårdens resultat och fakta görs mer tillgängliga för människor i allmänhet men jag har också en viss försiktig skepsis till att det kan finnas aktörer som vill använda siffror och statistik för sitt eget syfte. Att Dagens Eko i dag rapporterar om dåliga landsting samtidigt som Svenskt Näringslivs portal ska göra saken bättre, får mig att reagera.
Den svartmålning som sedan lång tid har bedrivits från vissa håll när det gäller vård, skola och omsorg grundas inte alltid på fakta och saklighet utan tjänar andra syften.

Det är viktigt att patienterna får ta del av vårdens resultat, det har också en stor betydelse för vården självt i det fortsatta förbättringsarbetet.
Länsinvånarna skall självklart ha rätt att välja vårdgivare, men när man studerar hur många som faktiskt gör ett aktivt val så är det relativt få.
I Stockholm är det ca. 15 % och när vi i Landstinget Jönköping gjorde en enkätundersökning hamnade siffran på 16%. De allra flesta vill ha en vårdcentral nära bostaden eller arbetet. Ju äldre man bli desto viktigare med en nära och fungerande vård.

Valfriheten inom vården får inte prioriteras före andra viktiga delar som kvalitet, tillgänglighet och likvärdighet. Hälso- och sjukvården styrs också av behov och har begränsade resurser.
Därför är det viktigt att vi som förtroendevalda jobbar på att alla vårdcentraler ska vara bra vårdcentraler.

Inga kommentarer: