torsdag, september 10, 2009

Ny börjar till och med kd förstå

På gårdagens kommunstyrelse hade vi ett antal friskoleansökningar att yttra oss över. En av ansökningarna gäller Baggium, som sedan tidigare velat etablera sig. Resten av ansökningarna gäller skolor som vill starta i kommuner runt om oss och som skulle kunna påverka vårt elevunderlag.
Den borgerliga majoriteten har gjort en kovändning. Tidigare har man haft som princip att avstå från att lämna yttrande. Nu väljer man att avstyrka nya friskoleetableringar. Man börjar inse att friskolereformen är ett problem.
Tittar man på Jönköping kan man konstatera att skulle alla friskoleansökningar till gymnasiet gå igenom så skulle det finnas fler platser än elever.
Kd i Vaggeryds kommun har tidigare varit positiv till etablering av Baggium. Nu har man ändrat sig och börjat förstå så skulle det få stor påverkan på Fenix kunskapscentrum. Resurser skulle tas från den kommunala skolan . I en liten kommun som vår där vi gjort stora investeringar i vår egen gymnasieskola skulle nya friskolor dränera den verksamhet vi byggt upp.
Kd börjar nu inse att våra skattepengar inte räcker både till att utveckla vår egen gymnasieskola, ge alla elever en egen dator och att samtidigt lämna ifrån sig resurser till eventuella friskolor.

Inga kommentarer: