söndag, november 15, 2009

God Morgon Världen

Härligt med söndag, frukost och God Morgon Världen på radion, perfekt! Idag lyftes bl a Maria Wetterstrands popularitet fram och situationen med de ensamkommande flyktingbarnen i Vellinge fram. Wetterstrand är mer populär än sitt parti, hon är tydlig, engagerad och framstår nog som seriös i största sammanhang utan att någonsin bli tråkig. En annan intressant aspekt är att hon inte lyfter fram att hon är kvinna eller använder sig av en retorik som utgår från att hon är kvinna.
Det vore fruktansvärt om man hade bott i Vellinge med tanke på den debatt som pågår. Alla invånare dras över en kam som om de vore främlingsfientliga. Vem gynnas av detta?
Det som är viktigt att fundera över när vi pratar invandring, migration och flyktingpolitik: Om det hade varit jag, om det hade varit mitt barn eller min mor och far?
För drygt 150 år sedan började en massiv massflykt, människor flydde: från fattigdom och förtryck från religion, orättvisor och klassklyftor. Många såg det som sin enda möjlighet att överleva och med en förhoppning om att skapa sig ett bättre liv.
Då flydde människor från Sverige och andra länder i Europa


Immigrantinstitutet har gjort beräkningar som visar att mellan åren 1851 - 2000 lämnade 2.7 miljoner Sverige samtidigt som 2.6 miljoner invandrat.

Nu bär det av till Sveriges framsida för lite blixtbesök hos föräldrar.

Inga kommentarer: