torsdag, november 19, 2009

Vem är dagens August Palm?

Har nyligen läst en bok jag varmt kan rekommendera: Mäster, av Alexandra Coelho Ahndoril. Hon är ena halvan av pseudonymen Lars Kepler som skrivit deckaren Hypnotisören.

Mäster är en fantastisk bok både för den historia som berättas men också för det vackra och precisa språket som är som ett koncentrat, inte ett ord för mycket, ibland nästan som poesi.
Vi får i boken följa socialdemokratins grundare från barndomen och fram till bildandet av partiet. Berättelsen skildras också genom hustrun Johannas ögon. Trots alla vedermödor och uppoffringar verkar alternativet att ge upp aldrig funnits.

Vem är dagens August Palm? Frågan får Ahndoril i en intervju i GöteborgsPosten. "Det skulle väl vara Barack Obama kanske", bli svaret. "Han trollbinder människor".
Ahndoril undrar också vart svenska politikers visioner tagit vägen och varför inte vi kan visa internationell solidaritet när vi har det så bra?

Och... hon säger också något som slår an en ton hos mig:
"Det samhälle vi har idag har vi inte för att vi är ovanligt bra. Vi har det för att någon har kämpat för stora allmänna rättvisor - och det är alltid någon som har kämpat emot! Och så fort det blir ett andrum så försöker man återta, montera ner välfärdssamhället med privatiseringar och vinstkrav på sjukvård till exempel"

Vad är vi beredda att offra för ökad rättvisa och solidaritet?

Inga kommentarer: