onsdag, december 09, 2009

Framtidsbild

I Vaggeryds kommun vill den borgerliga majoriteten införa LOV, Lagen om Valfrihetssystem, inom hemstjänsten. Det innebär att man vill få in fler privata utförare. I kommunfullmäktige återremitterades frågan eftersom konsekvenserna var otillräckligt belysta.
Kommundoktorerna* skrev i sitt underlag att för att det skall bli ekonomiskt bärkraftigt för en privat utförare borde man överväga att även lägga ut ett av våra särskilda boenden på entreprenad. Hur majoriteten ser på detta har vi inte fått något svar på.
Nu har frågan varit och vänt med blixthastighet i socialnämnden. Så värst många frågetecken har inte blivit uträtade. Det här ska drivas igenom till varje pris.
I kommunfullmäktige har KD:s Stefan Ottossons argument till ökad privatisering varit att det i Vaggeryds kommun är för få privata tjäsnteföretag. Det viktiga är med andra ord inte att det ska vara en bra verksamhet utan en ren närinslivspolitisk fråga.

*(Kommundoktorerna är konsulter som under nästan ett års tid anlitats av socialnämnden sedan den borgerliga majoriteten avskedat socialchefen, det var priset borgarna var beredda att betala för att hålla ihop alliansen. Med kommundoktorer så har socialnämnden, istället för att lägga ut verksamhet på entreprenad, lagt ut politiken och det förtroende man fått av väljarna på entreprenad)

För många år sedan gjordes en film som heter skattefria Andersson, jag återkommer till den vid ett annat tillfälle. Den handlade om vad som händer om vi blev helt skattebefriade.

Det finns också modernare varianter på konsekvenserna av borgerlig politik.
Ett inträngande reportage av Morgan Pålsson, Hipp Hipp.
Roligt men också tänkvärt från Vellinge som i dessa dagar blivit mest känt för andra saker.

Inga kommentarer: