onsdag, december 02, 2009

Vem är politiker?

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har gjort en undersökning för att ta reda på vilka som är förtroendevalda samt hur nöjda medborgarna är.
De flesta, 98 procent, av de nästan 2 000 förtroendevalda i Jönköpings län är fritidspolitiker och sköter därmed sina uppdrag vid sidan om studier eller ordinarie arbete.
Medborgarna ger den lokala demokratin och den kommunala verksamheten högt betyg. Samtidigt får de förtroendevalda - som ytterst är ansvarig för hur verksamheten fungerar, paradoxalt nog lägre betyg.

Hur ser det då ut i Vaggeryds kommun?

  • Vi har ett högt valdeltagande 81 % (riket 79%)
  • I kommunen finns 145 förtroendevalda vilket ger 88 invånare/förtroendevald
  • 67% av de förtroendevalda är män, 33% kvinnor. Här ligger kommunen och länet generellt sämre än riket
  • När det gäller åldersfördelningen så finns det fler förtroendevalda i åldrarna 50-64 år jämfört med andelen av befolkningen. Det behövs fler yngre (18-29) samt äldre (65 -) förtroendevalda för att det ska avspegla hur befolkningen ser ut. Ändå är Vaggeryds kommun bäst på andelen unga (11% jmfrt med 17% i befolkningen)
  • 14% av kommunens befolkning är utrikes födda men bara 6% av de förtroendevalda har den bakgrunden.
  • Andelen småbarnsföräldrar i politiken är nästan lika stor som i befolkningen (12% jmfrt med 14%)
  • 31% av de förtroendevalda i Vaggeryds kommun har eftergymnasial utbildning, jämfört med 19% i befolkningen.

Vad är då utmaningarna för framtiden? För demokratins skull behöver vi få fler yngre, äldre men också fler med utländsk bakgrund i politiken. Politiken och demokratin måste avspegla hur samhället och människorna som lever i det, ser ut. Det är också viktigt att komma ihåg att nästan alla politiker är fritidspolitiker med allt vad det innebär. Att kombinera arbete, som blir allt mer krävande för de flesta, politik och kanske också familj ställer stora krav på den som tar på sig ett förtroendeuppdrag. Detta samtidigt som den verksamhet man har att besluta över blir allt mer komplex och specialiserad.

Inga kommentarer: