onsdag, december 09, 2009

Sjuka och arbetslösa straffas

Julhandeln 2009 förväntas slå nytt rekord. Nästan 7 000 kr per person förvänas vi spendera.

På DN debatt igår presenterade LO sin senaste rapport över inkomstutvecklingen i Sverige.
"Skillnaderna mellan fattiga och rika ökar dramatiskt"

Den rikaste 10% av befolkningen mellan 20-64 år har ökat sin disponibla inkomst med 88% mellan åren 1991-2007. De fattigaste 10% har bara fått en ökning med 15%.

Det är inte ökade löneskillnader mellan olika grupper som är förklaringen till den ökade ojämlikheten. Istället handlar det om en stor grad av omfördelning mellan de som är arbetslösa, sjuka eller studerande till de som förvärvsarbetar.
Risken att, som pensionär, sjuk eller arbetslös, leva i fattigdom har fördubblats från 8%-16% sedan 2002. Då är den relativa fattigdomen mätt som andelen som lever under 60% av medianinkomsten för samtliga.

Ansvaret för de ökade klyftorna vilar både på den tidigare S-regeringen och på regeringen Reinfeldt. Men studien visar att det största språnget i försämringen skedde mellan 2006-2007.

Den sittande regeringen gick till val på att öka drivkrafterna till arbete. Kanske var det ett berättigat missnöje med hur sjukförsäkringen fungerade i parktiken som gjorde att detta synsätt accepterades.
Nu ser vi allt tydligare resultatet av den borgerliga politiken som genom sin retorik om att stimulera till arbete ökar trycket på sjuka och arbetslösa. De jagas och utsätts för omänsklig behandling. De blir utpekade som om de själva orsakat sin situation.

Allt tyder också på att inkomstskillnaderna ökat ännu mer sedan 2007.

LO-studien visar att de stora inkomstskillnaderna är resultatet av ett politiskt val.
Det innebär därmed att makten finns att göra nåt åt de ökade skillnaderna. Också detta är frågan om ett politiskt val.

Inga kommentarer: